Οι ζωές των Πατριωτών

Πρόσφατα είδα μια πολύ ωραία ταινία παραγωγής του 2006, ένα πολιτικό θρίλερ που ονομάζεται "Οι ζωές των άλλων".


Η πλοκή εκτυλίσσεται στην Ανατολική Γερμανία πριν από την πτώση του τοίχους του Βερολίνου και παρουσιάζει το πώς παρενέβαινε η Στάζι (η μυστική αστυνομία της χώρας) στις ζωές των ανθρώπων για να διαλύσει όλους όσοι δεν ήταν φανατικοί κομμουνιστές.

Από τις κρυφές παρακολουθήσεις και τις καταστροφές των σπιτιών, μέχρι τη συνωμοσία της σιωπής και τη νομική δίωξη, δε μπορεί να δει κανείς αυτή την ταινία σήμερα χωρίς να φέρει στο νού του τη σκευωρία που στήθηκε ενάντια στη Χρυσή Αυγή.


Μάλιστα το ελληνικό κράτος μέσω των μηχανισμών του έδρασε πολύ χειρότερα απ' ό,τι η Στάζι -τουλάχιστον σε σχέση με το πώς παρουσιάζεται η Στάζι στην ταινία-, αφού ναί μεν είδαμε και στην ταινία τις παρακολουθήσεις των πολιτών, τις καταστροφές των σπιτιών, τη συνωμοσία της σιωπής και τις νομικές διώξεις, αλλά όλα αυτά σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή έγιναν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Π.χ. στην ταινία δεν είδαμε να διαρρέουν στα ΜΜΕ προσωπικά δεδομένα πολιτών. Στην ταινία όταν κατέστρεφαν τα σπίτια των ανθρώπων τους έλεγαν ότι έχουν τη δυνατότητα ν' αποζημιωθούν, όμως από την άλλη δε νομίζω ότι αποζημίωσε κανείς τον Γιάννη Λαγό μετά την καταστροφή του φτωχόσπιτου στο οποίο ζει. Επίσης στην ταινία ναί μεν ψάχνανε για βιβλία που δεν ήταν αρεστά στο καθεστώς, αλλά τελικά δεν είδαμε να διώκεται κανείς για βιβλία που κατείχε.

Μερικά καρέ από την ταινία...













Φωτογραφίες από το σπίτι του Γιάννη Λαγού μετά από την επιδρομή του κράτους...







Τελικά τα καλύτερα σενάρια τα γράφει η ζωή.


Ίαμβος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η περίφημη ρήση του Γεννάδιου Σχολάριου. Άλλη μια μεγάλη απάτη των νεοπαγανιστών λωποδυτών κατά της Ελληνορθοδοξίας

Ποιοι άνοιξαν τα σύνορα της Ελλάδος;

Κιναιδισμός και ψυχοπνευματικά προβλήματα