Δημιουργία νέου νομίσματος και γενικές συνέπειες



Με ρώτησε κάποιος τι συμβαίνει στην περίπτωση που βγούμε από την ΕΕ και το ευρώ και εκδώσουμε ένα δικό μας νόμισμα (πχ τη νέα δραχμή). Αυτό θα υποτιμηθεί και λόγω του άγριου τυπώματος χρήματος (αύξηση της προσφοράς χρήματος) αλλά και λόγω του οικονομικού πολέμου που θα μας κάνουν κάτι «φιλέλληνες» σαν τον George Soros και των κολλητών του . Το τελευταίο έχει να κάνει με την εντελώς νέα δημιουργία νομίσματος για τις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος αλλά και με το εύρος της παραγωγικής δυναμικής σου ως οικονομικό σύστημα (εμείς είμαστε μια κατεξοχήν εισαγωγική χώρα).


Δεν σε νοιάζει η υποτίμηση του νομίσματος σε εκείνες τις παραγωγές που είναι πλήρως «καθετοποιημένες ,σε επίπεδο συστήματος, προς τα μπροστά και προς τα πίσω» .
Η αλυσίδα παραγωγής ενός αγαθού ή υπηρεσίας ακολουθεί την αλληλουχία :
inputs-->outputs-->distribution-->consume.


Αν για παράδειγμα τα inputs(παραγωγικές εισροές= καύσιμα ,ημικατεργασμένα, πρώτες ύλες κτλ) δεν τα παράγεις στο σύστημα σου αλλά τα εισάγεις , η υποτίμηση του νομίσματος αυξάνει το κόστος αγοράς τους από τις εισαγωγικές εταιρίες .Θα έχεις λιγότερα inputs οπότε και λιγότερα outputs (=τελικά προϊόντα).
Αυτό «κουμπώνει» στα πάντα.Αν πχ εκτρέφεις ζώα και είσαι κτηνοτρόφος, στην περίπτωση που δεν παράγεις εντός του συστήματος σου τις ζωοτροφές(καθετοποίηση προς τα πίσω), τότε θα εισάγεις πολύ λιγότερες με αποτέλεσμα να ψοφήσουν της πείνας τα ζώα σου. Σε όσες χώρες συνέβη , οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε μαζικές σφαγές ζώων πριν την ώρα τους.


Η μειωμένη προσφορά τελικών προϊόντων και υπηρεσιών (λόγω αδυναμίας παραγωγής τους εντός του συστήματος, ή αδυναμίας εισαγωγής τους από το εξωτερικό)  σε συνδυασμό με την τύπωση νομίσματος δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις .Τουτέστιν οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη και το βιοτικό επίπεδο καταρρέει.  Κατά την Δημοκρατία της Βαϊμάρης ,για παράδειγμα, γύρω στα 1924, ο πληθωρισμός είχε φτάσει στο… 4000% !!Τα καταστήματα έκλειναν το μεσημέρι και το απόγευμα που άνοιγαν, μετά το μεσημεριανό φαγητό, οι τιμές ήταν κατά πολύ υψηλότερες.


Μα καλά, και ο τουρισμός; Με ένα πιο φτηνό νόμισμα για τον τουρίστα που έχει σκληρό νόμισμα (ευρώ ή δραχμή) , τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα; ΟΧΙ! Ή μάλλον όχι όσο το νόμισμα υποτιμάται και σκαμπανεβάζει η ισοτιμία του σαν παλαβή σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα . Ισχύει και εδώ η αλληλουχία inputs--> outputs που είπαμε πιο πάνω για άλλους οικονομικούς κλάδους . Τα ξενοδοχεία για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους (outputs) στους πελάτες τους (τουρίστες) θα πρέπει να έχουν αγοράσει πριν την αρχή της σεζόν τις απαραίτητες εισροές, όπως αυτές για συντήρηση δωματίων , τροφές για εστίαση κτλ. Η αδυναμία εισαγωγής τέτοιων εισροών θα μειώσει και την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του τελικού προϊόντος (υπηρεσία στον τελικό πελάτη-τουρίστα). Αποτέλεσμα , δεν θα είσαι ανταγωνιστικός τουριστικά σε σχέση με άλλες χώρες (πχ Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Τουρκία κτλ). Ο τουρισμός προϋποθέτει ποιότητα και επαρκή ποσότητα υπηρεσιών. Σε διαφοροποιεί το φυσικό κάλλος των νησιών και οπότε της τοποθεσίας και σου προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά αυτό πρέπει να συνοδεύεται από ποιοτικές και επαρκείς υπηρεσίες στον πελάτη. Ένα φτηνό νόμισμα σε σχέση με τα άλλα θα σε βοηθήσει μεσομακροπρόθεσμα αλλά θα είναι καταστροφικό βραχυπρόθεσμα ( τουλάχιστον τα  2 πρώτα χρόνια).

Την αλληλουχία inputs --> outputs --> distribution --> consume μπορείτε να την έχετε στο μυαλό σας για κάθε δυνατό προϊόν που παράγεται εντός του συστήματος. Αν δεν παράγεται αλλά απλώς εισάγεται έτοιμο, ξεχάστε το ! Αυτοί είναι οι δύο λόγοι που βλέπετε τα ράφια των σουπερμάρκετ άδεια σε τέτοιες περιπτώσεις . 
Ας αναφερθούμε λίγο και  στην καθετοποίηση προς τα μπροστά (προς τον καταναλωτή). Έχεις παράξει (μειωμένη) ποσότητα αγαθών και έχεις εισάγει(μειωμένη) ποσότητα τελικών αγαθών και θέλεις να τα διανείμεις από την παραγωγή (ή τα σημεία μαζικής αποθήκευσης) στα τελικά σημεία πώλησης σε όλη την επικράτεια. Τα καύσιμα πέρα από σημαντική εισροή για την παραγωγή είναι και σημαντική εισροή για τη διανομή. Με υποτιμημένο νόμισμα θα εισάγεις λιγότερη βενζίνη και πετρέλαιο , πράγμα που θα εκτινάξει την τιμή τους ,και οπότε αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις ενεργοβόρες παραγωγές αλλά και στη διανομή(αυξάνεται το κόστος μεταφοράς). Μειωμένα δρομολόγια προς τα νησιά τόσο για ανθρώπους(μετακινήσεις) όσο και για προϊόντα (παραδόσεις). Οι μειωμένες ή και αργοπορημένες παραδόσεις θα κάνουν πολλά σημεία λιανικής πώλησης να βάλουν λουκέτο, σε όλη την επικράτεια! 

Όσον αφορά τις τράπεζες, θα έχεις μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταθέσεων , δυσκολότερη εξυπηρέτηση των χρεών τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό. Όσο η δραχμή θα υποτιμάται θα χρειάζεσαι περισσότερες δραχμές για να αποπληρώσεις ένα χρέος που ήταν σε ευρώ. Θα υπάρξει επιτακτική ανάγκη για εθνικοποίηση τραπεζών και για διαγραφές χρεών (κυρίως χρέη προς το δημόσιο). Ο πανικός θα δημιουργήσει τάσεις μαζικής εξόδου του κεφαλαίου από τη χώρα. Οι φοιτητές θα έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα από τη στιγμή που θα λαμβάνουν πολύ λιγότερα δολάρια ή ευρώ σε σχέση με αυτά που τους έστελναν οι οικογένειες τους πριν την μετάβαση στο νέο νόμισμα το οποίο θα ολισθαίνει.  

Η πρώτη περίοδος λοιπόν μετάβασης σε ΝΕΟ νόμισμα είναι εξόχως επίπονη. Μόλις όμως περάσει αυτό το στάδιο, τα υπόλοιπα είναι θετικά .Επανακτάς την εθνική σου ανεξαρτησία . Δεν νοείται ελεύθερο κράτος που δεν έχει ανεξάρτητη νομισματική πολιτική . Η οικονομία σου θα αναπτύσσεται γοργά και θα μπορείς να κάνεις στρατηγικό οικονομικό σχεδιασμό. Επειδή το ΝΕΟ νόμισμα συνεπάγεται έξοδος και από την ΕΕ, αυτό θα είναι καλό υπό την έννοια ότι δεν θα υπάγεσαι στους περιορισμούς της ΕΕ (όπως την «Κοινή Αγροτική Πολιτική», περιορισμοί στα πόσα καράβια δύνασαι να ναυπηγήσεις κτλ ) .Επίσης η υποτίμηση του νομίσματος θα έχει πετάξει έξω όλους τους λαθρομετανάστες στους οποίους θα είμαστε ένας πάρα πολύ κακός προορισμός  .Αυτοί που θα είναι ήδη μέσα θα θέλουν άρον άρον να φύγουν και αυτοί που είναι εκτός δεν θα μας επιλέγουν με τίποτα. Το νόμισμα πέρα από οικονομικό εργαλείο και μέσο συναλλαγών είναι και πολιτισμικό εθνικιστικό εργαλείο . Κρατάει ζωντανές τις μνήμες του έθνους κάνοντας καθημερινά μνεία στην ιστορία του και τον πολιτισμό του. Ο Ελληνόφωνος Σημίτης και ο περίγυρος του είναι εθνικός μειοδότης και εγκληματίας. 





Εν πολλοίς αυτές είναι πάνω κάτω οι συνέπειες μιας μετάβασης σε νέο νόμισμα. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η περίφημη ρήση του Γεννάδιου Σχολάριου. Άλλη μια μεγάλη απάτη των νεοπαγανιστών λωποδυτών κατά της Ελληνορθοδοξίας

Κιναιδισμός και ψυχοπνευματικά προβλήματα

Ποιοι άνοιξαν τα σύνορα της Ελλάδος;