Οι σπάνιες γαίες μαζί με τους υδρογονάνθρακες είναι από τα πολλά αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.


Τι είναι οι σπάνιες γαίες και ποια η οικονομική τους χρησιμότητα και σπουδαιότητα στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.Μιλάμε για κοιτάσματα 16 σπάνιων ορυκτών(Λανθάνιο, Δημήτριο, Πρασεοδύμιο, Νεοδύμιο, Προμήθειο,Σαμάριο, Ευρώπιο, Γαδολίνιο,Τέρβιο,  Δυσπρόσιο, Όλμιο, Ύτριο, Έρβιο, Θούλιο, Υτέρβιο ,Λουτέτσιο) τα οποία χωρίζονται σε τρεις υποομάδες. Αυτά θεωρούνται στρατηγικά βιομηχανικά ορυκτά  με πλούσιες εφαρμογές σε lap top,βιομηχανία όπλων,δορυφόρους,μπαταρίες,κινητά τηλέφωνα κτλ, όλα προϊόντα που κατασκευάζονται σήμερα από πολυεθνικές εταιρίες.

Οι σπάνιες γαίες είναι ένας από τους λόγους της κινεζικής υπεροχής(έχουν το 95% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών) και της συσσώρευσης όλων των παραγωγών στην Κίνα με outsourcing.Όλες οι πολυεθνικές της Δύσης που παράγουν τελικά προϊόντα που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τέτοια ορυκτά έχουν κάνει outsourcing όλη την παραγωγή στην Κίνα, ενώ διατηρούν στις χώρες προέλευσης το design,marketing promotion και ίσως τη συναρμολόγηση του προϊόντος.Το γεωπολιτικό παιχνίδι δεν έχει να κάνει λοιπόν μονάχα με την ενέργεια(πετρέλαιο και φυσικό αέριο) αλλά και με τις σπάνιες γαίες.Η Κίνα λόγω της υπεροχής της στις σπάνιες γαίες έχει καταφέρει να εκβιάσει όλες τις πολυεθνικές της Δύσης να μετακινήσουν τις γραμμές παραγωγής τους στην Κίνα.Αυτες οι εταιρίες δεν πάνε εκεί μόνο για λόγους εξοικονόμισης εργατικού κόστους αλλά κυρίως για τα πλούσια αυτά μέταλλα και εκβιάζονται από τους Κινέζους να το πράξουν.Η κινεζική Χον Γουάι industries για παράδειγμα παράγει όλα τα Nokia,apple,εκτυπωτές,πολλά Hewlett Packard.

Σε επίπεδο πολυεθνικών εταιριών, όποιος κατέχει αυτά τα στρατηγικά βιομηχανικά ορυκτά αποκτάει ένα ανυπέρβλητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που τον καθιστά leader στο βιομηχανικό κλάδο του.Επίσης του δίνει τη δυνατότητα να περάσει από στρατηγικές monobusiness σε στρατηγικές multibusiness, με διείσδυση σε άλλες αγορές ,επιτυγχάνοντας πανίσχυρες οικονομίες κλίμακας και κυκλικές οικονομίες(economies of scope).Για τις πολυεθνικές εταιρίες λοιπόν τέτοια κοιτάσματα είναι μείζονος σημασίας και ανυπέρβλητης αξίας για να αναπτύξουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με πολιτικές ηγεσίας κόστους(cost leadership).Όλο το παγκόσμιο μάνατζμεντ είναι προσηλωμένο σε αυτά τα σπάνια ορυκτά όπως και στην ενέργεια.Όσοι έχουν αυτά τα δύο διαχειρίζονται όλη την ανθρωπότητα.Αυτά σε επίπεδο πολυεθνικών.

Σε επίπεδο κρατών ,όσα έχουν τέτοια κοιτάσματα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στα πράγματα και θα έχουν ένα ανυπέρβλητο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων, τόσο για να πωλούν αυτά την σπάνια πρώτη ύλη(εκτίναξη των των εξαγωγών,τόνωση του εμπορικού ισοζυγίου,εισροή συναλλάγματος κτλ) όσο και να προσελκύσουν ή και να εκβιάζουν τις πολυεθνικές να μετακινήσουν γραμμές παραγωγής σε αυτά τα κράτη , πράγμα που θα εκτινάξει την απασχόληση και κατ`επέκταση την αναπτυξιακή τροχιά, την επαναπόκτηση χαμένου εδάφους στην τεχνογνωσία,την ανάπτυξη καινοτομιών μέσω της δραστηριοποίησης εταιριών spin-off που θα ενώσουν την έρευνα με την επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και σωρεία εταιριών startup πάνω στην καινοτομία. Τα κράτη που έχουν σπάνιες γαίες χρειάζονται αδέσμευτους πολιτικούς για να αξιοποιήσουν όλο αυτό προς όφελος της πατρίδας και του έθνους τους.

Εμείς στη χώρα μας  έχουμε  κοιτάσματα σπάνιων γαιών τόσο στον υποθαλάσσιο χώρο(Αιγαίο) αλλά και στη χερσαία Ελλάδα, σε Ήπειρο,Κρήτη,Μακεδονία  και........ΘΡΑΚΗ! Γιαυτό έχει λυσσάξει η Τουρκία με τον εκτουρκισμό της Θράκης(γκρίζοι λύκοι πράκτορες ιμάμηδες και ψευτομουφτήδες,κόμμα DEB,δράση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή) για να μπορέσει να αυτονομήσει σε πρώτο χρόνο την Θράκη και να την ελέγξει απόλυτα σε δεύτερο χρόνο για να εκμεταλλευτεί τις σπάνιες γαίες.

 Κατά τ`άλλα εμείς δεν αξιοποιούμε τίποτα, αποκρύβουμε όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, για τη διαιώνιση της μιζέριας και της σκλαβιάς διαμέσου του δημοσίου χρέους που είναι το απόλυτο αλυσόδεμα  . Ούτε καν το χρησιμοποιούμε ως όπλο, ως εχέγγυο, για να επιτύχουμε παύση της λιτότητας και να διεκδικήσουμε και ένα γενναίο κούρεμα του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Δεν ορθώνουμε ανάστημα σε τίποτα αλλά διαπραγματευόμαστε και συναλλασσόμαστε με τους Γερμαναράδες όχι ως παγκόσμιοι πάικτες αλλά σαν ικέτες και ραγιάδες. Οι Γερμαναράδες και οι γερμανικές πολυεθνικές και τράπεζες, λογικό είναι να συμπιέζουν την Ελλάδα προς τα κάτω ώστε να επιτύχουν το καλύτερο deal σε υδρογονάνθρακες και σπάνιες γαίες. Αυτοί καλά κάνουν, κοιτάζουν το συμφέρον τους! Το  θέμα είναι εμείς τι κάνουμε για να αξιοποιήσουμε τα διαπραγματευτικά αυτά όπλα και να το πράξουμε στον κατάλληλο χρόνο πριν λιμοκτονήσει ο λαός μας. Και αυτή τη φοβική στάση τα διεφθαρμένα δοσιλογικά καθάρματα της Νέας Δημοκρατίας και οι τρισάθλιοι ψηφοφόροι τους το αποκαλούν management του δημοσίου τομέα.Αλλά τι να περιμένει κανείς από αυτά τα τρομοκρατημένα ανθρωπάκια,αυτοί είναι Έλληνες μόνο κατά την ομιλία.


Αν οι πολιτικάντηδες συνεχίζουν να παραμένουν σε πολιτικές και νοοτροπίες δημοσίου management της Παλιάς Ελλάδας (μίζες,ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις με κρατικοδίαιτους καρχαρίες, ραγιαδισμός και σκυψαυχενισμός προς ηγέτες ισχυροτέρων  κρατών), θα πρέπει να εκλογικό σώμα να ξυπνήσει και να τους ξεπετάξει, και στα γρήγορα μάλιστα, και να προχωρήσουμε με νέους ανθρώπους χωρίς φοβικά σύνδρομα,ανθρώπους αδέσμευτους από τραστ εγχώρια και αλλοδαπά ,ανθρώπους μαχητικούς επιστήμονες και όχι επαγγελματίες πολιτικούς, ανθρώπους  που θα διαμορφώσουν το management της Νέας Ελλάδας. Είναι τόσο μεγάλες οι οικονομικές και γεωπολιτικές πιέσεις που μόνο εθνικιστές επιστήμονες θα μπορέσουν να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Προς Θεού μακρυά από νεοδημοκράτες!!!! 
Αυτά θέλουν Μεταξάδες και όχι Σαμαράδες ή Τσίπρες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η περίφημη ρήση του Γεννάδιου Σχολάριου. Άλλη μια μεγάλη απάτη των νεοπαγανιστών λωποδυτών κατά της Ελληνορθοδοξίας

Κιναιδισμός και ψυχοπνευματικά προβλήματα

Ποιοι άνοιξαν τα σύνορα της Ελλάδος;