Αποβιομηχάνιση και απώλεια τεχνογνωσίας

Επί 40 έτη η Ελλάδα υπέστη μια τρομακτική αποβιομηχάνιση και οι δεξαμενές τεχνογνωσίας (know-how) άδειασαν.  Υπόψη έχουμε 1,2 εκατομμύρια. ανέργους και 250.000 Έλληνες στο εξωτερικό  Ο μοναδικός τρόπος να βρουν δουλειά οι Έλληνες είναι να  γεμίσουμε τις δεξαμενές τεχνογνωσίας προσελκύοντας ένα κομμάτι του διεθνούς πολυεθνικού κεφαλαίου , δηλαδή να προσελκύσουμε «άμεσες ξένες επενδύσεις»(ΑΞΕ).

Οι ΑΞΕ διακρίνονται σε :
Α) Δημιουργία θυγατρικής εταιρίας :μια ξένη εταιρία μεταφέρει γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα,  ιδρύοντας μια νέα επιχείρηση της οποίας η ξένη είναι ο μοναδικός μέτοχος(θυγατρική αποκλειστικής ιδιοκτησίας) , ή εξαγοράζει μια υπάρχουσα ελληνική εταιρία.

Β)Στρατηγικές συμμαχίες –κοινοπραξίες( Joint ventures) : μια ξένη εταιρία μαζί με μια  ελληνική βάζουν από κοινού φυσικούς πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία δημιουργώντας μια Τρίτη εταιρία ( joint venture), της οποίας οι δύο εταιρίες είναι μοναδικοί μέτοχοι, με σκοπό πχ να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα ή να κάνουν μελέτες έρευνας και ανάπτυξης κτλ .

Γ) Μερική εξαγορά αμοιβαίου ή μη χαρακτήρα : μια ξένη εταιρία αγοράζει το 15% του μετοχ.κεφαλαίου μιας ελληνικής και η ελληνική το 15% της ξένης, και έτσι δημιουργούνται συνέργειες διοικητικής υφής .

Οι πολυεθνικές εταιρίες είναι δεξαμενές τεχνογνωσίας μιας και δραστηριοποιούνται σε πολλές αγορές  του κόσμου και έχουν ποικίλες δραστηριότητες στο χαρτοφυλάκιο τους. Διαθέτουν πείρα και γνώση!
Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τι εννοούμε εμείς ως επένδυση για να μην γίνει σύγχυση . Επένδυση είναι να καταφέρεις να πείσεις τον διευθύνοντα σύμβουλο μιας μεγάλης πολυεθνικής να μεταφέρει γραμμές παραγωγής σε business στα οποία εμείς δεν έχουμε γνώση. Πχ να πείσεις την Alfa Romeo να μεταφέρει εργοστάσια στην Ελλάδα και να απασχολήσει Έλληνες εργάτες . Οι Έλληνες θα αναπτύξουν θεμελιώδεις δεξιότητες πάνω στην αυτοκινητοβιομηχανία . Θα λειτουργήσει το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο και θα ξεπηδήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις (start up) . Νεοφυείς είναι οι μικρές ευέλικτες εταιρίες υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης και  εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο (πχ  αναπτύσσουν κάποιο εξάρτημα του αυτοκινήτου) . Επιπλέον η οικονομία αναπτύσσεται έμμεσα εφόσον διαμέσου της πολυεθνικής θα βρουν ενασχόληση όλα τα παρεμφερή επαγγέλματα που συσχετίζονται με τον κλάδο (πχ βουλκανιζατέρ ). Με αυτόν τον τρόπο σε βάθος χρόνου αποκτάς ελληνικές αυτοκινητοβιομηχανίες . Μας ενδιαφέρουν οπότε επενδύσεις εντάσεως εργασίας για να μειωθεί η ανεργία και επενδύσεις εντάσεως τεχνολογίας ,  για την εκβιομηχάνιση της χώρας.

Δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου :πχ μια εταιρία νοικιάζει χωράφια και βάζει φωτοβολταϊκά και έναν επιστάτη να τα επιβλέπει. Δεν λύνει το πρόβλημα η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ ή της ΔΕΗ. Αυτά είναι φυσικά μονοπώλια και το να περάσουν στα χέρια κάποιου ιδιώτη το μόνο που θα καταφέρεις είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να πληρώνουν υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος και νερού. Άλλωστε αυτά είναι ομοιογενή αγαθά (commodities ) και αυτές οι δύο ΔΕΚΟ καλύπτουν όλη τη ζήτηση . Δεν θα γίνει άνοιγμα αγοράς εφόσον το αγαθό δεν διαφοροποιείται  .

Επίσης δεν λύνουν το πρόβλημα οι ιδιωτικοποιήσεις  των αεροδρομίων . Ένα αεροδρόμιο σε ένα νησί του Αιγαίου είναι και αυτό φυσικό μονοπώλιο μιας και επαρκεί για να καλυφθεί όλη η ζήτηση . Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις των φυσικών μονοπωλίων δεν κάνεις αποκρατικοποίηση αλλά εξορθολογείς τον φορέα απολύοντας τον άχρηστο manager και βάζοντας στη θέση του κάποιον άλλον . Απομακρύνεις τα παρασιτικά συνδικάτα  και κάθε φορέα που απομυζεί πόρους και καθιστά την επιχείρηση ελλειμματική ή προβληματική.  Χρησιμοποιείς τα κέρδη της ΔΕΚΟ για να ασκήσεις δημοσιονομική πολιτική (πχ μειώνεις ισόποσα φόρους που στην αντίθετη περίπτωση θα ήσουν αναγκασμένος να επιβάλλεις , ή δίνεις επιδόματα σε πολυτέκνους για να μειώσεις την υπογεννητικότητα κτλ). Επίσης δεν αποκρατικοποιείς ΔΕΚΟ που είναι μονοπώλια εν καιρώ κρίσης μιας οι τιμές έχουν πέσει στα τάρταρα.


Την ίδια απώλεια τεχνογνωσίας έχουμε υποστεί και στον πρωτογενή τομέα λόγω  της συνεχούς αστυφιλίας. Το 75% της Ελλάδας ζει σε 3 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Μια αγροτική οικογένεια  κάνει 2 παιδιά και εργάζονται όλοι στο χωράφι. Αργότερα τα παιδιά στα 22 τους , με το κατάλληλο ρουσφέτι,  μετακομίζουν στην Αθήνα και δουλεύουν στο δημόσιο  συμπληρώνοντας έντυπα , βάζοντας τζίφρες και σφραγίδες. Απώλεια τεχνογνωσίας 50%.  Αργότερα αυτά παντρεύονται και κάνουν παιδιά τα οποία μεγαλώνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και πλέον δεν έχουν καμία επαφή με το χωράφι. Απώλεια τεχνογνωσίας 100% σε μια μόλις γενιά . Το αγροτικό προϊόν ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στο 4% , την ώρα που η αγροτιά αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας .   Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ώστε να γίνουμε μια κατεξοχήν αγροτική χώρα ,πιστοί στο συγκριτικό μας πλεονέκτημα και το 4% να γίνει 30%  ώστε να έχουμε και διατροφική αυτάρκεια.  

Η χώρα για να κάνει την οικονομική της επανεκκίνηση χρειάζεται ολικό στρατηγικό σχεδιασμό από κυβέρνηση σοβαρή και όχι από μερκελικές μαριονέτες .Χρειάζεται ανασχεδιασμό ,συρρίκνωση , εκσυγχρονισμό και μηχανογράφηση του υδροκέφαλου δημοσίου ( re-engineering of the public sector). Ευελιξία στο σύστημα δικαιοσύνης με σύσταση ειδικών σωμάτων για τις εταιρίες και εκσυγχρονισμό του εμπορικού δικαίου. Εστίαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας .Ενορχήστρωση της πληθυσμιακής αποκέντρωσης και καταπολέμηση της αστυφιλίας . Εκσυγχρονισμό των βασικών υποδομών για διευκόλυνση του εμπορίου και μείωση του κόστους μεταφοράς .Πάταξη των μεσαζόντων στην αγροτική παραγωγή με ειδικά κρατικά κανάλια διανομής που θα ανταγωνίζονται τους ιδιώτες διανομείς ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή και του αγρότη . Σκίσιμο των μνημονίων και μείωση του εταιρικού φόρου στο επίπεδο του μέσου όρου της Δύσης με κατάργηση της προκαταβολής φόρου και μείωση στο μισό του φόρου στα μετοχικά μερίσματα,  Αν οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να συμμετέχουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια .

Δεν υπάρχουν μόνιμες στρατηγικές συμμαχίες ,υπάρχουν μόνο μόνιμα εθνικά συμφέροντα .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η περίφημη ρήση του Γεννάδιου Σχολάριου. Άλλη μια μεγάλη απάτη των νεοπαγανιστών λωποδυτών κατά της Ελληνορθοδοξίας

Κιναιδισμός και ψυχοπνευματικά προβλήματα

Ποιοι άνοιξαν τα σύνορα της Ελλάδος;